Darüşşifa; Selçuklu Döneminden Osmanlı Dönemine kadar insan sağlığını temel alan, insanların sağlığını düşünen, paralı veya parasız tedavi imkanları sunan gerek bedensel gerekse ruhsal hastalıkların tedavi merkezleridir. Kelime anlamları; “sağlık yurdu, şifa yeri” olan darüşşifalar için başka isimlerde telaffuz edilmiştir. Bu isimler:”Darülafiye, Darüssıhha, Darüttıp, Bimarhane, Şifahane, Maristan”dır. Darüşşifalarda din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın herkes tedavi olabilir. Darüşşifalar, tıbbi eğitimlerden bitkilerden ilaç yapımına kadar çok yönlü sağlık merkezleridir.
Anadolu Selçuklu Döneminden sonra Osmanlı Döneminde de darüşşifalar çalışmalarına daha detaylı bir şekilde devam etti. Tıp eğitimleriyle Avrupa’ya örnek oldu. Sadece bedensel hastalıklar için değil ruhsal hastalıklar için de su sesiyle, müziklerle tedaviler gerçekleştirdi. Türkiye Darüşşifa Vakfı olarak gayemiz; başta Türkiye olmak üzere gönül coğrafyamızda temel sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi hususunda tarihimizden aldığımız güçle sağlık, eğitim, kültürel, dini, sosyal her türlü faaliyetleri bir bütün olarak değerlendirip, merkezinde aile kavramını güçlendirerek toplumun maddi ve manevi her türlü ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.
Logosunda yer alan köklü hayat ağacı sadece insana değil, doğaya ve tüm canlılara da saygı duyduğunu ve onların hayatını önemsediğini göstermektedir. Tıpkı bir ağaç gibi kökleri sağlam, günden güne büyüyen, çevresine ve tüm dünyaya faydalı olan Darüşşifa doğayla uyumludur. Bu sebeple merkezlerini de biyofilik tasarımla inşa etmektedir. Nasıl doğal afetlerin önüne geçmek için ağaç önemliyse Darüşşifa’da bu nedenle önemlidir. Kuruluş amacı, insanlığa hizmet etmek olduğu için afet zamanlarında da önemli bir rol oynamaktadır. Bu dönemlerde, Türkiye Darüşşifa Vakfı’nın hayata geçireceği merkezlerin sığınma alanı olarak kullanılması amaçlanmaktadır.
İNSANLIĞA HİZMET İÇİN AFET BÖLGESİNDEYİZ
Ülkemizi derinden yaralayan yaşadığımız deprem felaketinden dolayı insanlarımıza en iyi biçimde hizmet edebilmek amacıyla elimizi taşın altına koyarak biz de buradayız dedik ve ilk projemizi Doğanşehir ilçesinde başlatmak için gerekli çalışmaları başlatıldı. Sivas Valisi’nin koordinatörlüğünde, Doğanşehir Kaymakamlığı ile Türkiye Darüşşifa Vakfı arasında Mini Külliye Projesi için imzalar atıldı. AFAD’la imzaladığımız iş birliği protokolü ve bağışçılarımızdan gelen destek sayesinde Sivas’da Mini Külliye Projemizi hayata geçireceğiz. AFAD ile yapılan projeler sadece bunlarla sınırlı değil. Depremzede vatandaşlarımız için Türkiye Yardım Kampanyasının parçası olarak nakdi ve ayni yardımlarda bulunduk. Yardımlarımız her geçen gün katlanarak devam etmektedir.
Darüşşifa Vakfı, koruyucu yaklaşımları önceleyen temel sağlık hizmetlerinin gelişiminde rol almayı görev edinen, birliğin direği ve yardımlaşmanın merkezi bir vakıftır. Temel amacı insanlığa ve tüm hayat sahibi olanlara hizmet etmek olan Darüşşifa Vakfı “Hayata Hizmet” misyonu ile tarihimizden aldığı ilham ile çalışmalarına yön vermektedir. Teknolojik gelişmeleri takip eden ve öncü olma vizyonu ile yaşam döngüsü boyunca sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjiyi ve verimli bir çevreyi ve tek sağlığı önemseyen bir hizmeti esas almaktadır. Kültür, sağlık, eğitim ve sosyal alanları kapsayarak aile birliğini korumayı hedeflemektedir. Toplumun maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarına sahip çıkmayı derd edinen bir vakıftır.
Bir yanıt yazın